handbagage: FAQDe wereld is een grote plaats. Om deze te kunnen rondreizen is het af en toe onvermijdelijk dat je vliegtuig zal moeten nemen. Vliegen met enkel handbagage is meestal de goedkoopste optie, maar je moet wel je hoofd erbij houden. Doordat de beveiliging op de luchthaven doorheen de jaren strenger is geworden, zijn er dingen die je niet mag meenemen op het vliegtuig. Hier zijn enkele tips om het inpakken van je tas en het passeren van de security eens zo vlot te laten verlopen.
1. Hoeveel gewicht mag ik meenemen?

Wanneer je vliegt, is het aantal gewicht dat je mag meenemen altijd beperkt. Hier is geen vast cijfer voor. Zo mag je handbagage bij Brussels Airlines een comfortabele 12 kilogram wegen. Bij Scandinavian Airlines (SAS) is dit gewicht maar 8 kilogram. De kleine lettertjes lezen is dus de boodschap! Ik weeg mijn bagage voor de zekerheid altijd op een digitale personenweegschaal. Gewoonlijk krijg je deze informatie nog eens extra wanneer je een ticket koopt, maar snel even op de website zoeken kan natuurlijk ook.

2. Mag ik echt maar één tas meenemen?

Ja en nee. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan toe dat je een rugzak of trolley meeneemt, naast een kleine tas (een handtas of kleine rugzak bijvoorbeeld). De maximale afmetingen van je grootste stuk zijn gewoonlijk 55x35x25 cm, maar ook hier kan dit verschillen per luchtvaartmaatschappij. Je wilt echt niet extra betalen om je bagage uiteindelijk toch te moeten inchecken...

3. Hoe geraak ik vlot door de security?

Allereerst haal je alles van kleingeld en sleutels uit je zakken. Je doet je jas, je accessoires (sjaal, juwelen, riem,...) uit. Soms is het uitdoen van je schoenen verplicht. Zorg ervoor dat je bagage niet op slot is, dat maakt het werk van het personeel alleen maar vervelender. Laptops, tablets en e-readers haal je, net als je vloeistoffen, uit je tas. Je legt alles in de voorziene bakjes. Ik leg gewoonlijk mijn jas, sjaal, riem, handtas, vloeistoffen en elektronica (alle kleine dingen dus) in een bakje, en mijn valies in een ander bakje. Dan wacht je geduldig tot er teken wordt gedaan dat je door het poortje of de bodyscanner mag gaan. Heb je pech, word je gefouilleerd, of wordt je bagage aan de kant gehouden voor extra controle. Nadien neem je je spullen uit de bakjes, zet je de bakjes weg en stop je je spullen terug in je tas aan de daarvoor voorziene tafels. Dit is ook een goede plek om je kledingstukken en accessoires weer aan te doen en op die manier geen andere mensen te irriteren.

4. Wat neem ik zeker mee in mijn handbagage?

Of je nu enkel handbagage meeneemt of je hebt ook een ingecheckte reiskoffer, er zijn enkele basics die je hoe dan ook best meebrengt. De belangrijkste hiervan zijn een tandenborstel, tandpasta en schoon ondergoed Stel dat je bagage verloren gaat, of je moet onverwacht ergens overnachten, zal je jezelf een schouderklopje geven omdat je deze dingen had meegebracht.
Daarnaast is het nuttig om iets van bezigheidstherapie mee te nemen, zoals een goed boek. Internet op een vliegtuig is onbestaande tot erg beperkt en duur. Om een vlucht vol verveling te vermijden is entertainment een must. Heb je een lange vlucht, dan kunnen een nekkussen, slaapmaskertje en een paar warme sokken handig zijn. Persoonlijk kan ik niet slapen op een vliegtuig, maar ben je één van de gelukkigen die dit wel kan, dan zal dit een upgrade geven aan je slaapcomfort.

5. Zijn vloeistoffen verboden?

Natuurlijk niet. Het enige wat echt verboden is, zijn dingen die kunnen ontploffen of waarmee je mensen kunt neersteken. Spuitbussen zijn wel echt een no-go. In je ingecheckte bagage mag je bijna alle soorten vloeistoffen meenemen. Met handbagage zit dat even anders. Je mag maximum een liter aan vloeistoffen meenemen in de vorm van 10 flesjes van 100 ml. Dit is een gekke theorie, want alles moet in een doorzichtig plastic zakje van een liter passen. Vergeet die flesjes van 100 ml dus maar. Het voordeel is wel dat je, als de verpakking klein genoeg is, meer dan 10 verschillende soorten vloeistoffen kan meebrengen. Het beste neem je dus de miniversie van je favoriete shampoo mee, in plaats van die grote fles.Doe je dagcrème in een klein potje in plaats van de fullsize versie. Ook neem je een lege drinkbus mee in plaats van een flesje water. Andere dingen die niet in de handbagage mogen zijn pincetten, nagelknippers en zakmessen. Een scheermesje mag wel, maar dek het mesje af.
Opnieuw, voor de exacte beperkingen ga je best even naar de website.Nu je een beetje wijzer bent in de wereld van de handbagage, is het tijd om de wereld te verkennen! Wat is jouw volgende bestemming?

Reacties

Populaire posts