Op reis met een budget

Reizen is duur. Of dat is toch wat veel mensen denken. Toegegeven, als je comfort wilt, zul je daar ook voor moeten betalen. Ben je toch bereid dat beetje luxe op te geven, zal je portemonnee dat ook waarderen. Er zijn wereldwijd genoeg opties om goedkoop, of soms zelfs gratis die ene reis te kunnen maken.

1. Workaway en WWOOF

Workaway is een platform waarop je vrijwilligerswerk kan zoeken in het buitenland, in ruil voor onderdak en soms ook eten. Je verblijft bij locals en leert zo de lokale gewoonten kennen. De lijst met hosts is gratis, maar om deel te nemen moet je een bedrag van $34 per jaar betalen. Laat dit je niet afschrikken, want een maand lang zelf je overnachtingen betalen kost veel meer.

WWOOF is een gelijkaardig platform. Je vrijwilligerswerk vindt in dit geval plaats op organische en/of biologische boerderijen. Groene vingers hebben is dus een pluspunt. Je vraagt lidmaatschap aan voor een jaar, in het land van jouw keuze. De prijs van je lidmaatschap verschilt per land. Zo kost het in Argentinië 38 USD (ongeveer 30,50 euro) om lid te worden, terwijl Australië 70 AUD (ongeveer 45 euro) vraagt.

2. Studentenkorting

Indien je een studentenkaart hebt waarop je het logo terugvindt van 'European Youth Card' (EYCA), kan je binnen Europa van tal van studentenkortingen genieten. Studentenkorting krijg je vaak op je toegangsticket voor een museum, maar soms ook in winkels en restaurants. Je kan de deelnemende partners op de website van EYCA nakijken. Ook kan het geen kwaad om eens na te vragen of je korting krijgt. Zo kreeg ik ooit van een buschauffeur in Bristol studentenkorting die enkel voor Britse studenten was. Een nee heb je, een ja kan je krijgen.

De wereldwijde studentenkaart is ISIC. Deze werkt hetzelfde als de EYCA, maar is ook geldig in landen buiten Europa. Je kan een gelijkaardige kaart aanvragen indien je leerkracht, leerling in het secundair onderwijs of jonger dan 30 jaar bent. Voor de ISIC betaal je €16. Het is dus aan jou om af te wegen of deze aankoop jou geld kan besparen of niet.3. Jeugdherbergen en airbnb's

Jeugdherbergen zijn veel goedkoper dan hotels, maar je zal er wel wat luxe voor moeten opgeven. De prijs hangt af van met hoeveel je op een slaapzaal slaapt. Slaap je op een slaapzaal voor 20 personen, zal je meestal veel goedkoper uitkomen dan op een zaaltje voor vier personen. Sommige jeugdherbergen bieden zelfs eenpersoonskamers aan. Je wc of douche vind je gewoonlijk op de gang. Wil je nog meer uitsparen, is het verstandig om te kiezen voor een jeugdherberg met een keuken. Zo beperk je de restaurantkosten van je reis, en gaat je kookkunst er op vooruit.

Wil je toch iets meer privacy, is airbnb een fijne optie. Via airbnb boek je een appartement of kamer die wordt beheerd door particulieren. Kortweg, je komt terecht bij een local, of huurt zijn/haar woonst. Deze optie is meestal iets duurder dan een jeugdherberg, maar het comfort ligt dan ook wat hoger. Bovendien is dit vaak goedkoper dan een hotel, en kom je misschien wel op een unieke locatie terecht. Het enige addertje onder het gras is dat je best de reviews eens doorleest voor je iets boekt.


4. Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer nemen is een goedkopere, milieuvriendelijkere optie dan de auto of het vliegtuig. Ook is het in een grotere stad aangenamer om de metro of tram te nemen, dan vast te zitten in de file en daarbovenop nog eens te betalen voor parking. Vaak kan je dagpassen kopen van een of meerdere dagen. Ben je in een kleinere stad en is het mooi weer, dan kan je de omgeving ook gratis verkennen met een wandeling.5. Couchsurfing

Wanneer je gaat couchsurfen blijf je slapen bij iemand thuis, in een bed, op de zetel of evengoed in een tentje in de tuin. Het beste van dit alles is: het kost je niets! Je ontmoet een local die je alle hotspots kan tonen en je hebt een slaapplaats. Je maakt een profiel aan op de site, laat je verifiëren en zorgt dat je profiel tip top in orde is, zodat jij er betrouwbaar genoeg uitziet (en bent) voor hosts. Bovendien kan je op de site ook evenementen vinden waarop je nieuwe mensen kan ontmoeten.

6. Handbagage en flexibiliteit

Volgens de nieuwe trend binnen de vliegmaatschappijen, is de goedkoopste prijs die je ziet vaak degene van de vlucht zonder handbagage. Vaak is het zo dat je per 'upgrade' extra betaalt. Bagage is een luxe, net zoals beenruimte, entertainment en het kiezen van je stoel. De goedkoopste manier om het vliegtuig te nemen is bijgevolg met enkel handbagage. Ook zijn de tijden waarop de goedkoopste vluchten vliegen vaak diegene waarop niemand graag vliegt: 's avonds of 's nachts. Sommige bestemmingen zijn ook goedkoper vanaf een bepaalde luchthaven, dus het kan geen kwaad om eens te kijken of Amsterdam, Düsseldorf of Parijs uiteindelijk geen goedkopere optie vormt voor jou. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je ook van en naar de luchthaven moet geraken, en dat dit je ook tijd en geld kost.

7. Eten en drinken

Eten en drinken heb je helaas nodig om te leven, maar restaurantbezoekjes kunnen wel een serieuze hap uit je budget nemen. Om te besparen op voedsel zoek je de goedkoopste plekjes op. Wanneer je ergens gaat eten, betaal je ook voor de service, een zitplaats en het sanitair. Foodtrucks bieden dit allemaal niet aan, en zijn dus veel goedkoper. Ook drank, een slaatje of een snack uit de supermarkt besparen je geld. Drink je enkel water, dan zal het - in landen met drinkbaar kraantjeswater- lonen om simpelweg een drinkbus mee te nemen en deze overal waar je de kans krijgt bij te vullen. Gezond en gratis!


8. Vergelijkingssites

Vergelijkingssites tonen je de beste prijzen en de beste vertrekdata naar je favoriete bestemming. Voor het vergelijken van vluchten ben ik de grootste fan van Skyscanner, Cheaptickets en Kayak. Ik typ gewoonlijk mijn vertrekdata in op elk van de drie sites, en vergelijk de resultaten dan nog eens onderling. Zo ben ik zeker dat ik de beste vlucht te pakken heb. Heb ik mijn favoriet gevonden, kijk ik ook op de site van de aanbiedende vliegmaatschappij. De vergelijkingssites willen namelijk ook hun centjes verdienen. Soms komt dit dan ook goedkoper uit, en je kan extra's bijboeken.

Voor het boeken van hotels kan je (ondanks die vreselijke reclame) Trivago en Kayak nakijken. Persoonlijk vind ik de beste deals meestal op Booking, omdat hier ook jeugdherbergen in het aanbod te vinden zijn.

9. Sparen

Het is een illusie om te denken dat je zonder geld op reis kunt vertrekken. Er zijn onvermijdelijk kosten die je moet maken voor je eigen veiligheid en comfort (reisverzekering, voedsel, slaapplaats,...), maar ook om legaal een land binnen te mogen (internationaal paspoort, visum,...). Je moet dus ook sparen. Persoonlijk zet ik al het geld aan de kant dat ik kan missen, met uitzondering van wat geld voor 'het plezier' (bijvoorbeeld om iets te gaan drinken, of eens op restaurant te kunnen gaan), zodat ik dit sparen ook kan volhouden. Het geld dat je aan de kant zet, is verboden terrein. Hier kom je niet aan tot je die reis moet boeken (en natuurlijk uitgebreid de opties hebt vergeleken).

10. City pass

Ben je een hardcore sightsee-fan, die alle highlights op een tijdspanne van een tot drie dagen wilt gezien hebben, dan kunnen de zogenaamde city passes je wel wat besparen. Je koopt een pas van de stad waar je naartoe gaat, bijvoorbeeld de 'Brussels card'. In deze pas is de toegangsprijs voor de meeste attracties inbegrepen, en krijg je korting op andere bezienswaardigheden. Soms kan je ook voor een verminderde prijs je vervoer bijboeken. Voor mezelf is een city pass nog nooit voordeliger uitgekomen, omdat ik liever op een rustiger tempo reis. Dit is dus enkel voor de die-hards.

Dat waren mijn tips, maar welke budgettips heb jij? Laat maar weten!
Reacties

Populaire posts